Fietsmaatjes promotie - foto door Wim Schellekens

Fietsen op de duofiets

Fietsmaatjes is bedoeld voor een ieder die graag buiten komt, in beweging is en houdt van sociaal contact. Voor mensen die er graag op uit gaan met de fiets maar dit door een beperking niet meer zelfstandig kunnen. Bijvoorbeeld mensen met een beperking in bewegen, zien, horen, of cognitie (bv. dementie). Ook mensen die kampen met eenzaamheid, zijn bij ons van harte welkom. Zij zijn onze gasten. Na een intakegesprek koppelen we een nieuwe gast aan een vrijwilliger die bij hen past. Onze vrijwilligers zijn van alle leeftijden en houden van beweging en het leggen van persoonlijke contacten. Wij doen ons best om een goede match tussen vrijwilliger en gast te maken. Samen maken de gast en vrijwilliger fietstochten op een duofiets met elektrische trapondersteuning, waarbij de vrijwilliger stuurt en trapt. De gast kan meetrappen als hij of zij dat wil en daartoe in staat is. De fiets is heel wendbaar en stabiel: veiligheid voorop. Kortom: samen lekker fietsen en genieten!

Doelstelling

Onze doelstelling is om mensen die nog graag willen fietsen, maar dit zelfstandig niet meer kunnen, fietstochten van circa 1-3 uur aan te bieden. Met deze regelmatige fietstochten wordt het (mogelijke) isolement van onze gasten doorbroken, komen de gasten op een gezellige manier letterlijk in beweging en ontstaan er unieke contacten tussen gasten en vrijwilligers.

Fietsmaatjes Katwijk laat mensen genieten van de bloeiende Bollenstreek in het voorjaar, de Boulevard met de karakteristieke Witte Kerk en Vuurtoren, het strand en de zonnige duinen in de zomer en van een ritje door de dorpen Katwijk Zee, Katwijk aan den Rijn, Rijnsburg en Valkenburg, en de gezellige stad Leiden, langs de Oude Rijn of de kleurrijke bomen langs de fietspaden in het najaar. Al fietsend genieten van de natuur, de frisse buitenlucht, het doen van een boodschap of gewoon een blokje om, met Fietsmaatjes kan het allemaal.

Fietsmaatjes promotie - foto door Fietsmaatjes Teylingen

Wat maakt Fietsmaatjes bijzonder?

Het lachende gezicht op een fietswiel in Fietsmaatjes’ logo drukt de kern uit waar het bij Fietsmaatjes om gaat: bewegen met een glimlach. Bij ons is de deelnemer te gast. Dat betekent ook respect en zorg voor de gast voorop staan.

De vrijwilliger wordt vanuit Fietsmaatjes persoonlijk ondersteund. Dat betekent onder andere dat wij zorgen dat de duofiets goed op orde is, het rooster flexibel is, en er voor calamiteiten iemand gebeld kan worden. Zowel met de gast als vrijwilliger wordt regelmatig contact onderhouden.

Daarnaast is Fietsmaatjes Katwijk lid van het Landelijke Platform Fietsmaatjes.NL; kwaliteit van de organisatie staat voorop.

Het bestuur

Voorzitter: Piet van Duyn (bestuurslid)

Piet van Duijn is bij Fietsmaatjes Katwijk betrokken geraakt toen hij reageerde op de vraag naar vrijwilligers in een plaatselijk nieuwsblad. Piet is zelf een liefhebber van fietsen en hij wil zich dan ook samen met de andere bestuursleden van harte als voorzitter inzetten. Zijn wens is dat fietsen voor alle inwoners van de gemeente Katwijk mogelijk gaat worden. De duo-fietsen met daarop het bordje van Fietsmaatjes Katwijk dienen bekend te worden in het straatbeeld van de gemeente Katwijk.
Emailadres: voorzitter@fietsmaatjeskatwijk.nl

Secretaris: Kees Pols (bestuurslid)

Kees Pols is jarenlang leerkracht basisonderwijs geweest op drie verschillende scholen in Katwijk. Nu hij meer vrije tijd heeft, is hij betrokken geraakt bij Fietsmaatjes Katwijk en is sinds de oprichting secretaris en (aspirant-)vrijwilliger. Hij is heel enthousiast over het fietsmaatjesconcept en wil graag dat Fietsmaatjes Katwijk uitgroeit tot een groot succes.
Emailadres: secretaris@fietsmaatjeskatwijk.nl

Penningmeester: Jaap van Rijn (bestuurslid)

Jaap van Rijn is financieel adviseur bij MKB bedrijven en wil zijn kennis en bestuurlijke ervaring graag inzetten om als penningmeester Fietsmaatjes Katwijk helpen tot een succes te maken. Zijn wens is dat het enthousiasme van het bestuur overslaat naar gasten en vrijwilligers in Katwijk zodat duo-fietsen voor iedereen die dat wil gerealiseerd kan worden.
Emailadres: penningmeester@fietsmaatjeskatwijk.nl

Communicatie en PR-medewerker: Arjanne Plug (bestuurslid)

Arjanne Plug werkt als welzijnsmedewerker bij Marente – de Wilbert in Katwijk. Ze is via haar werk in contact gekomen met de oprichters van Fietsmaatjes Nederland en was direct enthousiast om dit project ook in Katwijk op te zetten. Mensen met elkaar verbinden vanuit een ieders persoonlijke behoeften en mogelijkheden is wat ze graag doet.
Emailadres: arjanneplug@fietsmaatjeskatwijk.nl

Technisch Beheerder: Arjan Pols

Arjan Pols werkt als ingenieur bij Haasnoot bruggen en is in zijn vrije tijd regelmatig te vinden op de fiets, of naast een fiets om deze te onderhouden of te bouwen. Het gevoel van vrijheid op de fiets zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn en daarom wil Arjan zich graag inzetten voor het onderhoud van de Fietsmaatjesfietsen.
Emailadres: arjanpols@fietsmaatjeskatwijk.nl

Coördinator: Aad Bogaards (bestuurslid)

Na mijn pensionering zocht ik een uitdaging iets te gaan bijdragen aan het vrijwilligerswerk. Na enig speurwerk zag ik dat Fietsmaatjes nog niet op de kaart stond in Rijnsburg. Gelukkig kwam ik in contact met de mensen van Fietsmaatjes Katwijk en kwam ik erachter dat de stichting in de gemeente Katwijk, waar Rijnsburg en Valkenburg ook bij horen, net was opgericht. Als coördinator in Rijnsburg wil ik vrijwilligers en gasten bekend maken met het fietsen op de duofiets. Tevens zal ik kleine onderhoudswerkzaamheden aan de fietsen uitvoeren mocht dat nodig zijn.